Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ

Γεια σας φίλες και φίλοι του pcxmods,το συγκεκριμένο άρθρο είναι αποτέλεσμα του youtube video που ανεβάσαμε για να δείξουμε την αλλαγή του τροφοδοτικού.Θα ήθελα να ενημερώσω ότι πρώτα πρέπει να δείτε το βίντεο και μετά να διαβάσετε το άρθρο.  Μετά τα εισαγωγικά λοιπόν περνάμε στο σημείο όπου έχουμε ήδη αποσυνδέσει όλα τα καλώδια από τον υπολογιστή μας,βρισκόμαστε σε χώρο όπου μπορούμε νε εργαστούμε άνετα έχει επαρκή αερισμό και όχι πολύ υγρασία.Έχουμε συγκεντρομένα τα εργαλεία όλα τα απαραίτητα και βασικά(δηλαδή ίσια και σταυρούς κατσαβίδια διαφόρων διαστάσεων,ένα μικρό κοφτάκι,μια μητερή και μια κανονική πένσα μικρού μεγέθους πάντα και πολύ σημαντικό ένα ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΟ ΛΟΥΡΑΚΙ.).Εφόσον έχουμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρησιμοποιούμαι το λουράκι που ήδη έχουμε στο χέρι σε περίπτωση που έχουμε αγοράσει χεριού ή στο πόδι αν είναι ποδιού.Να σημειώσουμε οτι αν πάρετε ένα που να κλείνει με σκράτς τότε μπορεί να μπει και στο πόδι.Φροντίζουμε να έχουμε την άκρη του που συνήθως θα είναι κροκοδιλάκι σε μια ΜΕΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΒΑΦΗ επιφάνεια μεγάλου μεγέθους.ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ.ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΛΕΙΣΤΟ.Έτσι γειώνουμε το κουτί με την καλωδίωση του σπιτιού μας που είναι και αρκετα μεγάλη για να μπορέσει να μας κρατήσει ελεύθερους από κάθε στατικό.ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ.Αφού λοιπόν είμαστε έτοιμοι και γειωμένοι αφαιρούμαι τα δύο πάνελ του υπολογιστή και αποσυνδέουμε με όποια σειρά θέλουμε τα εξής βύσματα.

  1. 24 pin main motherboard power:Αφαιρούμαι την κύρια πηγή τάσης της motherboard η οποία έχει 24 pin και είναι το μεγαλύτερο βύσμα που υπάρχει πάνω της.Συνήθως βρίσκεται δεξιά όπως κοιτάμε την mb.
  2. Αφαιρούμαι την δευτερεύουσα τάση,δηλαδή την τάση του επεξεργαστή που συνήθως βρίσκεται αριστερά του.
  3. Αφαιρούμε την τάση της κάρτας γραφικών
  4. Αφαιρούμαι την τάση των περιφερικών(dvd player,hard drive,ssd(σε περίπτωση που υπάρχει) καθώς και οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα στο κουτί μας που να παίρνει τάση απο το τροφοδοτικό.
  5. Τέλος αφαιρούμε τις τέσσερις βίδες που υπάρχουν στο πίσω μέρος του κουτιού για την συγκράτηση του τροφοδοτικού.Σιγουρευόμαστε οτι όλες οι συνδέσεις έχουν αφαιρεθεί και τότε με προσοχή για να μην κάνουμε καμιά ζημιά σε κάποιο από τα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή μας.
  • Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που έχουμε αφαιρέσει το τροφοδοτικό απο τον υπολογιστή μας και εδώ ξεκινάει το άρθρο για αυτούς που έχουν αγοράσει καινούριο υπολογιστή και δεν γνωρίζουν πως να εγκαταστήσουν το τροφοδοτικό στον υπολογιστή τους. ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Ελέγχουμε τι είδους τροφοδοτικό έχουμε αγοράσει η θέλουμε να εγκαταστήσουμε.ΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΕΙΔΩΝ: ΠΡΩΤΟ ΕΙΔΟΣ NON MODULAR(Δηλαδή όλα τα καλώδια που θα συνδέσουμε στο σύστημα μας εξέρχονται κατευθίαν απο το σώμα του τροφοδοτικού και δεν μπορούν να αφαιρεθούν απο αυτό.) SEMI MODULAR(Κάποια καλώδια εξέρχονται απο το σώμα του τροφοδοτικού και κάποια τα συνδέουμε πάνω του) FULLY MODULAR(Τα καλώδια τα συνδέουμε εμείς πάνω στο τροφοδοτικό πράγμα που σημαίνει οτι πρέπει πριν το εγκαταστήσουμε να τα επιλέξουμε για να έχουμε και την ομαλή λειτουργία του συστήματος.)
  • ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Βρίσκουμε τις τέσσερις βίδες που μας ήρθαν με το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας και το τοποθετούμε μέσα στην θέση που υπάρχει στο κουτί μας.Αν είναι απλό τροφοδοτικό δηλαδή με τα καλώδια όλα επάνω του τότε προσέχουμε πως θα διαμορφώσουμε το cable managment δηλαδή την διαχείριση των καλωδίων .Συνδέουμε τα καλώδια του τροφοδοτικού που μας είναι απαραίτητα προσεκτικά παρόλο που μπαίνουν μόνο απο την μία πλευρά.
  • ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ :Αφού λοιπόν έχουμε συνδέσει σωστά όλα τα καλώδια κάνουμε δοκιμαστική εκίνηση του υπολογιστή για να δούμε αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει.Κλείνουμε τον υπολογιστή στην συνέχεια και τώρα πρέπει με ΔΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΟΡΕΜΕΝΟ ΤΟ ΛΟΥΡΑΚΙ να μαζέψουμε τα καλώδια που περισσεύουν αν είναι απλό τροφοδοτικό ή ακόμα και αν είναι fully modular όπως στην περίπτωση με το video μας .Έτσι θα διασφαλίσουμε την ομαλή ροή του airflow στο κουτί μας δηλαδή την ομαλή ροή του αέρα μέσα στο κουτί.Εφόσον και αυτό το βήμα έχει τελειώσει και είναι όλα έτοιμα τότε...
  • ΒΗΜΑ 4:Δοκιμάζουμε το τροφοδοτικό σε ένα βαρύ παιχνίδι στον υπολογιστή μας π.χ battlefield 4 ή Crysis 3.Αν δούμε οτι αποδίδει μια χαρά τότε όλα είναι εντάξει.Στο μεταξύ ελέγχουμε τις θερμοκρασίες στον υπολογιστή μας με κάποιο πρόγραμμα μέτρησης π.χ Coretemp,Real temp.Αν θέλουμε βελτίωση στις θερμοκρασίες ελέγχουμε πάλι το cable managment μήπως μπορούμε να το βελτιώσουμε και έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την αναβάθμιση!Ναι η αναβάθμιση στους υπολογιστές είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην βελτίωση της απόδοσης τους.
Αυτός ήταν ο οδηγός φίλες και φίλοι ελπίζουμε να σας άρεσε δείτε και το βίντεο μας στο youtube και θα τα πούμε πάλι με ένα ακόμα άρθρο.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ?

Μέσα στο κουτί του υπολογιστή μας αναπτύσσεται μια πίεση λόγω της μετακίνησης αέρα που κάνουν οι ανεμιστήρες.Η πίεση αυτή έχουμε δύο δρόμους.Ο πρώτος είναι η θετική πίεση,ο άλλος η αρνητική,

  • Θετική πίεση:Θετική πίεση έχουμε όταν επικρατούν οι συνθήκες εισαγωγής αέρα απο αυτές της εξαγωγής.Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα αυτό βοηθάει στο παραμένει το κουτί του υπολογιστή χωρίς σκόνη.
  • Αρνητική Πίεση:Η αρνητική πίεση είναι το ακριβώς ανάποδο της θετικής.Δηλαδή οι περισσότεροι από τους ανεμιστήρες στο κουτί μας διώχνουν τον αέρα από αυτό.Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει το φαινόμενο της ηλεκτρικής σκούπας.Δηλαδή η σκόνη συσσωρεύεται μέσα στο κουτί περνώντας από τα πολλά σημεία που έχει το κουτί μας ακάλυπτα.
Με τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι υπάρχει και η λίγη θετική πίεση στο κουτί καθώς και η λίγη αρνητική ανάλογα με το στήσιμο που πρέπει να έχουμε στο σύστημα μας.Πάμε να δούμε την διάταξη ή καλύτερα τις θέσεις ή υποδοχές που έχει ένα μοντέρνο κουτί για ανεμιστήρες για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα για το πως λειτουργεί και τι θετικά στοιχεία έχει η κάθε μια από τις δύο πιέσεις.




Το παραπάνω κουτί αποτελεί απλώς ένα δείγμα για το πως λειτουργούν τα κουτιά στις μέρες μας.Δεν προτείνεται σε κανέναν να αγοράσει η να μην αγοράσει τα εικονιζόμενα προϊόντα.

Παρατηρούμε λοιπόν, ανάλογα με την φορά που έχουν τα βέλη, την εισαγωγή η την εξαγωγή αέρα.
Στο πάνω μέρος το κουτιού βλέπουμε οτι υπάρχουν δύο θέσεις εξαγωγής η εισαγωγής αέρα που βοηθούν κατα πολύ στην ψύξη του επάνω μέρος της motherboard(CPU,RAM).Ξεκινώντας απο εδώ θα μπορούσαμε να πούμε οτι ανεμιστήρες εξαγωγής θα είναι στο επάνω μέρος.Μέχρι στιγμής γιατί βγάζουμε αέρα έχουμε αρνητική πίεση.
Στο πίσω μέρος του κουτιού υπήρχε,υπάρχει και απο οτι φαίνεται θα υπάρχει ανεμιστήρας εξαγωγής.Συνεπώς συνεχίζουμε να έχουμε αρνητική πίεση.
Στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχει ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα που αυτό σημαίνει οτι έχουμε το πρώτο βήμα για να έχουμε θετική πίεση.Δηλαδή με αυτό το βήμα τριμάρουμε την αρνητική πίεση προς τα θετικά.
Στο πλαινό μέρος του κουτιού επίσης υπάρχει ανεμιστήρας εισαγωγής που σημαίνει οτι και αυτός με την σειρά του ρυθμίζει την πίεση προς τα θετικά αλλά ακόμα είμαστε στην αρνητική πλευρά αλλά με σημαντικές βελτιώσεις προς το ειδανικό αποτέλεσμα.
Στο μπροστινό μέρος του κουτιού συνήθως έχουμε ανεμιστήρα εισαγωγής πράγμα που σημαίνει οτι έχουμε μια ίση κατάσταση όσο αφορά την θετική πίεση.

Το παραπάνω set-up αποτελεί προσωπική προτίμηση.Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει έτσι ακριβώς όλες οι θέσεις είναι και εισαγωγής και εξαγωγής αέρα.Για εμένα το ιδανικό είναι η ελάχιστη θετική πίεση η ισορροπία μέσα στο κουτί.Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε θέση ακάλυπτη γιατί είναι σημείο εισαγωγής σκόνης.Το κάθε κουτί είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με όλες τις θέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αλλιώς θα έχει πρόβλημα,απλά εσείς δεν θα έχετε τις επιδόσεις που πρέπει και την ανεπιθύμητη σκόνη.Τέτοια set-up με 6 ανεμιστήρες χρειάζονται και κάποιους αντάπτορες για να μπορείτε να παίρνεται ρεύμα απο το τροφοδοτικό και όχι απο την μητρική.Έτσι τα πράγματα είναι καλύτερα εφόσον το τροφοδοτικό σας έχει περιθώριο σε βατική ισχύ.Αυτά ήταν ΄όσα θα έπρεπε να ξέρετε για τον αερισμό στο κουτί σας.Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε ποιους ανεμιστήρες χρειάζεστε σε κάθε περίπτωση.